Columbine, den perfekta men tuffa trädgårdsnomaden

Om du tar en titt i de engelska trädgårdarna på våren kommer du ofta att stöta på Aquilegia vulgaris eller Columbine. Våra grannar på ön över kanalen älskar denna vårblommare. Dar är inte förvånande eftersom de är vackra trädgårdsväxter som kan självsådd och fortsätter att dyka upp på olika ställen. Akelei kallas inte för någon nomad. Den vilda formen av växten har alltid mörkblå blommor och finns fortfarande sporadiskt i vårt land och Belgien. I Ardennerna och mycket sällan i Limburg är det fortfarande möjligt att hitta en riktig vild akleja. I andra delar är “vilda” aklejor förrymda trädgårdsväxter.

Så och plantera ut
Akelei blommar bara ett år efter sådd och är inte härdig. Enklast är att så ut dem på sommaren i avelslåda eller krukor. De starkaste exemplaren kan sedan planteras ut tidigt på hösten. Det finns en god chans att du kommer att blomma på våren. Columbine är inte kräsen när det kommer till jord. Vanlig trädgårdsjord räcker bra, lite sand är fint och är jorden rik på humus är aklejan direkt i sitt esse. Akelei är inte heller riktigt krävande på andra punkter. Eftersom denna nomad kan självså är det tydligt vad den föredragna platsen är. Om Columbine har ett val tar den en plats där solen skiner på morgonen, men där det finns skugga i dagens hetta. Det rekommenderas därför att plantera plantan omedelbart på en populär plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *